fbpx
Research Image

Пазарът на дигитална реклама ще продължи да расте силно и през 2022 г.

Консолидацията сред програматик играчите е неизбежна, според главния икономист на IAB Europe

Все по-силен ръст на рекламата в ритейл медиите, забавяне на растежа на рекламата в сектора на платената телевизия, неизбежна консолидация в програматик сектора и експанзия на аудио рекламата – това са част от основните тенденции на пазара на дигитална реклама, които очерта Daniel Knapp, Chief Economist, IAB Europe, по време на уебинара Economic Trends Forum – 2022 Outlook and Trends – Part 2 (Форум за икономически тенденции – перспективи пред 2022 г. и тенденции – Част 2).

Уебинарът се проведе на 22 февруари 2022 г.

Daniel Knapp коментира, че като цяло картината е оптимистична и има високи очаквания за растежа и стурктурните промени на пазара на дигитална реклама. И през 2022 г. растежът се очаква да е по-силен в сравнение със средното за периода 2012-2019 г., посочи той.

Най-силно се очаква да се увеличат разходите за дигитална реклама в ритейл медиите – повече от два пъти. За CTV прогнозата е за ръст от 56%, за аудио и видео – съответно 42 и 40%, за социални медии – 40%, програматик – 36%, търсачки – 30%.

Пазарът на реклама в ритейл медиите в Европа е силно фрагментиран и изостава с около 3 години след пазара в САЩ, подчерта Daniel Knapp. Основно предизвикателство ще е измерването при наличие на толкова много ритейлъри, затова и инструментариумът ще е критичен, коментира той в отговор на въпрос.

Ще се увеличават възможностите на играчите, различни от Amazon, на този пазар, каза още Daniel Knapp. Amazon е пазарен лидер, но конкурентите разрастват пазарните си дялове, като повечето от тях са европейски.

Що се отнася до пазара на свързана телевизия (CTV), Daniel Knapp коментира, че ръстът на разходите за реклама ще се забавя в следващите години. През 2022 се очаква този ръст да достигне 35%, през 2023 г. да е 31%, през 2024 г. – 28%, а през 2025 г. да намалее до 19%.

CTV пазарите имат различно развитие и зрялост, така че растежът на развитите пазари ще се забави до едноцифрено число в процентно изражение, а южноевропейските пазари ще растат по-бързо от средното за Европа като цяло, посочи той.

В социалната търговия възможностите се увеличават предвид навлизането на метавселената, Tiktok и други инструменти. При програматик рекламата той посочи, че консолидацията е неизбежна заради спада на дела на разходите чрез „отворена екосистема“ до 25,3% през 2025 г. от 40,2% през 2021 г. Това обаче изключва CTV и мобилните мрежи.

По думите му аудио пазарът в Европа все още е малък, като представлява около 2% от всички разходи за реклама, но расте бързо в условията на сериозна конкуренция от Spotify, Youtube, Apple Music, локални радио играчи, подкасти, други платформи.

Видеозапис от събитието можете да изгледате ТУК.

IAB BULGARIA

НОВИНИ