fbpx
Research Image

Становище на IAB България относно предложение за директива на европейския парламент и съвета относно авторското право в цифровия единен пазар

IAB Bulgaria е асоциация, която защитава интересите на дигиталния бизнес в Република България от момента на създаването си през 2009 г., и обединява повечето от най-големите български компании, ангажирани в дигиталния сектор. В тази връзка асоциацията заявява загрижеността си относно проекта на директива за авторското право в цифровия единен пазар, който ще бъде гласуван в Европейския парламент на 12.09.2018 г.

Целта на предложената Директива относно авторското право в цифровия единен пазар („Директивата“) е да се постигне справедлив баланс между правата и интересите на авторите и на издателите на публикации в пресата, от една страна, и на потребителите, от друга. Според IAB Bulgaria така предложения вариант на Директивата ще има негативни последици както върху дигиталния бизнес в Република България, така и върху старт-ъп компаниите, предприятията които се занимават с проучвания и към всички крайни потребители и създатели на онлайн съдържание. Съображенията ни тази посока са, че в Директивата се съдържат неясни разпоредби, които могат увредят законните права и интереси, както на доставчиците на съдържание и услуги на информационното общество, така и на крайните ползватели на това съдържание – потребителите.

IAB Bulgaria разбира, че определен кръг от предприятия, извършващи дейност като издатели на публикации в пресата („Пъблишъри“), са изправени пред трудности поради бързите темпове на развитие на цифровия пазар на европейско и световно ниво, което е причина за загуба на финансови средства, необходими за създаване на журналистически произведения, но не споделяме разбирането на вносителите на предложението, че начинът за справяне с този проблем е създаването на допълнителни права в тяхна полза, тъй като това ще доведе до нарушаване на крехкия баланс между авторските права, от една страна, и правото на информация, от друга. Считаме, че именно този негативен ефект твърде вероятно ще бъде постигнат, ако се приеме настоящият вариант на предложението за директивата.

Притесненията ни са свързани основно с разпоредбите на чл. 11 и на чл. 13 от Директивата. Съгласно чл. 11, който препраща към чл. 2 и чл. 3, пар. 2 от Директива 2001/29/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 22 май 2001 година, се регламентират правата върху публикации и се осигурява закрила на публикациите в пресата при цифровото им използване, като държавите-членки предоставят на издателите на публикации в пресата право на възпроизвеждане и право на публично разгласяване на произведения и право на предоставяне на публично разположение на други закриляни обекти, като според нормите, към които посочената разпоредба препраща, издателите на публикациите в пресата притежават изключителното право да разрешават или забраняват пряко или непряко, временно или постоянно възпроизвеждането по какъвто и да е начин и под каквато и да е форма, изцяло или частично на техните произведения, както и предоставянето им на публично разположение по жичен или безжичен път по такъв начин, че всеки да има достъп до тях от място и във време, самостоятелно избрани от него.

Предвидено е установените в от чл. 11 от предложението за директивата права да се погасяват 20 години след публикуването на публикацията в пресата. Ако въпреки всичките забележки се стигне до приемане на въпросния чл. 11, настояваме посоченият срок да се замени с поразумен, като обръщаме внимание, че предмет на посочените права са статии и новини, и за нас е неприемливо да се въвежда такъв необосновано дълъг срок. Въпреки че Директивата не визира изрично действия като създаване на хипервръзки, което е изглежда се подкрепя като изводи и от рецитал 33, IAB Bulgaria настоява изрично да се посочи в чл. 11, че никоя разпоредба от Директивата не следва да се тълкува в смисъл, ограничаващ създаването на хипервръзки (линкове) към обекти, предмет на авторското право съгласно Директивата. Без това пояснение, считаме, че е предмет на авторското право съгласно Директивата. Без това пояснение, считаме, че е налице риск от интерпретиране на разпоредбите в смисъл, че тя застрашава правото на информираност на гражданите, тъй като ограничава възможностите им за информиране.

Наред с горното и само за изчерпателност, напомняме за неуспешните опити за създаване на допълнителни средства за защита на авторското право в дигиталната сфера, предприети в Кралство Испания и Федерална република Германия, чийто анализ води до извод, че подобни промени се оказват увреждащи за малките „пъблишъри“, най-вече на местно ниво, поради факта, че те не разполагат с достатъчно финансови ресурси за отразяване на всички новини и често се налага да ползват материали на други медии. Евентуално изискване за лицензиране би се отразило негативно във финансов план на малките пъблишъри и би ги изправило пред финансови предизвикателства.

IAB BULGARIA

НОВИНИ