fbpx
Research Image

Как премина IAB Будилник- бизнес закуска 31.05: Chatbots and SMS marketing

На 31 май 2022 г. се проведе поредното издание на IAB Будилник. Темата този път беше посветена на чатботовете и sms маркетинга.

Радко Славов, търговски директор, Link Mobility, и Стоян Иринков, съосновател и управляващ партньор на платформата Майстор Плюс, представиха опита си с кампаниите чрез кратки съобщения и съобщения във Viber, както и с чатботовете.

Link Mobility Group е доставчик на мобилни комуникации за Европа, специализиран в услуги за мобилни съобщения, мобилни решения и анализ на мобилни данни. Компанията работи в България от 2003 г., а от 2017 г. е част от най-големия доставчик на мобилни услуги в Европа – Link Mobility.

Радко Славов коментира, че приложението на sms маркетинговите съобщения е широко – те се използват от банкови, застрахователни и финансови институции, куриерски услуги, електронни магазини, хотели, ресторанти, казина. Кратките съобщения са подходящ инструмент и за промо игри в сектора на търговията на дребно, както и за гласуване в телевизионни предавания. Широко приложение намират и в сферата на плащанията – например платени зони за паркиране.

По думите му това е един от най-популярните комуникационни канали, с изключително висока успеваемост при доставката (98%) и висока степен на отваряне – 95% от съобщенията се прочитат до 5 минути след доставка, както показват данните на компанията.

Sms може да се използва и за уведомления за промоции, промоции на нови продукти, информации за разпродажби, известия за предстоящи доставки. Добър вариант са кратките съобщения и за провеждането на статистически и маркетингови проучвания, както и за събиране на обратна връзка за удовлетвореност на клиентите.

Процентът на прочитане и ангажираност на sms маркетингово съобщение е голям, което води и до висока възвръщаемост на направените инвестиции, подчерта Радко Славов.

По думите на Радко Славов Viber е най-популярното приложение за комуникация в България, което може да се използва и за реклама, и за чатбот. При съобщенията през Viber може да се верифицира подател, както и да се постави лого на компанията. Приложението позволява написването на 1 000 символа текст, поставянето на мултимедия, картинки, видео послание, линк, бутон с активен линк и други, както и да се направи пълно позициониране на бранда.

При sms и Viber съобщенията се използва уеб базирана платформа за изпращане. Няма нужда от интеграция с други системи и нивото на сигурност е високо, допълни още той.

Стоян Иринков представи платформата „Майстор Плюс“, в която домакинствата пускат заявки за ремонти. Свързва над 6 200 професионалисти в сферата на строителството и ремонта. Аудиторията е от над 300 хил. души, а месечно се пускат по около 1 500 заявки за ремонти на стойност над 1 млн. лева.

Платформата осъществява премиум дисплей реклами, нейтив реклами, телемаркетинг, имейл маркетинг, чатбот, Viber и sms маркетинг. Последните две е въвела по молба на много то майсторите, за които комуникацията по имейл не е била удачна и предпочитана.

Стоян Иринков, посочва, че от платформата са направили таргет група „котки“ – на тях не може да им се сервира информация, каквато се предполага, че искат, не може да се заливат с информация, контролират лесно информацията, която получават, от телефона си, не могат да бъдат накарани насила да останат в този канал.

За да се намали нивото на блокиране, компанията предоставя в съобщенията си линк, който предоставя възможност за избор – да се спрат съобщенията за определен период, да спрат да получават само конкретен вид съобщения, да спрат да получават съобщения изобщо.

При Viber и sms съобщенията персонализацията е ключова, както и възможността за  добавена стойност – например отстъпки, награди, привилегии, подчерта той.

Ключов момент е и таргетирането – по локация, сфера на дейност, вид услуги, по вид потребители – майстори или крайни потребители, по момент – ден, сезон, час от денонощието, момент спрямо актуалните интереси, допълни той.

Успешното използване на чатбот е аналогично и зависи от способността да разберем реалната нужда на потребителите, посочи още Стоян Иринков. Важно е да се заложат възможно най-малко стъпки, които потребителят да направи в чат менюто, докато достигне до информацията, която му трябва, заключи той.

Вижте целия уебинар във видеото: https://fb.watch/doc0teHnkt/ 

IAB BULGARIA

НОВИНИ