fbpx
Research Image

Как премина IAB Будилник- бизнес закуска 22.03: Платени и бартерни партньорства с блогъри и инфлуенсъри

На 22 март се проведе поредното издание на IAB Будилник. Темата този път беше посветена на работата с инфлуенсъри. Опитът си в работата с инфлуенсъри и брандове представиха Радостина Христова,  Radostna Mama, блогър и инфлуенсър; Ива Григорова, директор PR бизнес, MSL, част от Publicis Groupe; Жюстин Томс, мениджър бизнес развитие в ABC Design Communication.

В презентацията си Ива Григорова подчерта, че в последните години инфлуенс маркетингът расте, разходите към 2023 г. се очаква да достигнат 4,62 млрд. долара към 2023 г. За миналата година са малко над 4 млрд. долара.

Тя посочи, че в момента се разгръща тенденция на постпандемичен оптимизъм и се търси повече достоверност и истинност от пубкилата.

По време на COVID кризата и социалната изолация хората се вгледаха в най-ценното за тях – семейство, приятели, работа, започнаха да търсят естественото, неподправеното, неперфектното. Социалните медии създават паралелна реалност кое е истинският начин на живот и кое е филтрирано. Хората все повече гледат съдържание, което не е подправено, естествено е и няма филтри, представя реалната среда на инфлуенсъра, посочи тя.

Ива Григорова препоръча брандовете да изграждат автентични партньорства с инфлуенсъри, ценностите на компанията да са част от ежедневието на инфлуенсърите, за да са правилно преплетени, съдържанието да е неподправено, автентично и ангажиращ

Тя препоръчва още брандовете да мислят извън стандартните бранд кампании, а да разгърнат партньорствата си и да приложат нови похвати.

Радостина Христова представи възможностите за работа на бартер и платени партньорства. Тя подчерта, че без значение от начина на работа – бартер или платено партньорство, не трябва да разлика в работата на инфлуенсъра и той трябва да изпълни договора си с бранда.

Тя представи примери за партньорства от нейната работа като инфлуенсър – с издателство CleverBook, Storytel, платформата „Истински мед“ и други.

По думите ѝ партньорствата трябва да имат смисъл и за двете страни, да не са чисто финансови или продуктови, а да са дългосрочни и имиджови. Инфлуенсърите се ангажират за дълго време с бизнесите, защото потребителите помнят кой инфлуенсър от коя кампания е бил част. Затова е важно партньорствата да са добре обмислени и изградени.

Жюстин Томс говори за тънкостите при работата с инфлуенсъри. Тя посочи, че има различни типове влияние и различни ангажименти към брандове, има и различни канали за влияние.

Работата с инфлуенсъри трябва да има основа, да се поставят цели, които да са измерими, каза още тя. Брандовете трябва внимателно да подберат инфлуенсърите, за да не си пречат помежду си и да работят ако е възможно в синхрон. Що се отнася до броя им, ако са твърде малко, това може да се окаже недостатъчно да целите на кампанията, а ако са твърде много – да се претовари аудиторията и амортизира темата, което постига точно обратен ефект на целите на бизнесите.

Важно е брандовете да направят проучване на инфлуенсърите, преди да изберат –  да разгледат с кого са работили, с кого работят текущо, каква е аудиторията им, да поискат статистики, да проверят какви канали ползват, какви типове съдържание правят, какви са реакциите на кампаниите и други. Трябва да имаме представа и какво ще се случи с вече създаденото съдържание в бъдеще.

Важно е да се заложат ясни и детайлни срокове и ангажименти по различните канали за създаване и одобрение на съдържание, както и за публикуване, посочи Жюстин Томс. Това включва детайлен договор, фактуриране и плащания.

Вижте целия уебинар във видеото: https://fb.watch/bWHncM3aLh/

IAB BULGARIA

НОВИНИ