fbpx
Research Image

IAB Europe публикува ново проучване за качеството на дигиталната реклама

Водещата европейска организация за екосистемата на дигиталната реклама и маркетинга IAB Europe публикува ново проучване за качеството на дигиталната реклама и отношението на клиентите към стандартите в рекламната индустрия.

Проучването е разработено от националните организации на IAB в рамките на Европейската работна група за качество на IAB Europe. Анкетирани са 119 респонденти от цяла Европа, 34% от които са брандове, 58% са агенции, а 8% са други. Общо 48% от участниците в проучването са от държава, където се прилага стандарт в рекламната индустрия, а останалите 52% са от държава без стандарт.

Безопасността на марката и видимостта са поставени на първо място от респондентите. Анкетираните са почти единодушни, че качествената медийна среда е важна, а три четвърти от тях проверяват дали собствениците на медиите спазват индустриалните стандарти.

Ролята на стандартите за индустрията, като например IAB UK Gold Standard, Digital Ad Trust във Франция или IAB Poland QUALID, е от първостепенно значение.  Общо 84% от всички купувачи на реклама декларират готовност да плащат премиум цена за по-високо качество и надежден инвентар. Общо 92% заявяват, че предпочитат да изразходват рекламния си бюджет с доставчици, които се придържат към индустриалните стандарти.

Освен това 73% казват, че проверяват дали собственикът или доставчикът на медия спазва стандартите на индустрията, преди да предвидят бюджет за тях. Само 19% от купувачите, участвали в проучването, казват, че не се интересуват от стандарти в рекламната индустрия. Делът им намалява до 6%, ако те оперират на пазар, където е установен национален стандарт за качество.

В Европа се извършва огромен обем работа за подобряване и поддържане на стандартите за качество в дигиталната реклама, както е посочено в Навигатора на IAB Europe Quality Initiatives. През 2017 г. IAB UK създаде златен стандарт, за да се справи с проблемите, свързани с качеството. Към момента има седем пазара с национален стандарт за качество.

Резултатите от проучването предполагат, че тези стандарти спомагат за повишаване на осведомеността относно проблемите, свързани с качеството, като безопасност на марката и рекламни измами. Купувачите на реклама на пазари с национален стандарт спрямо тези на пазар без стандарти е по-вероятно да са наясно с тези опасения.

По отношение на ключовите опасения за качеството проучването установява, че когато се купува дигитална реклама, видимостта и безопасността на марката се считат за най-големите проблеми за рекламодателите и агенциите. Общо 89% казват, че са загрижени или много загрижени за видимостта, а 79% посочват същото за безопасността на бранда.

В анкетата купувачите на реклама са попитани за областите, които най-много се нуждаят от разработване на стандарти. CTV излиза на първо място, следвана от аудио и DOOH.

Тим Елкингтън, главен дигитален директор, IAB UK, коментира: „Фактът, че 92% от рекламодателите и агенциите предпочитат да изразходват бюджета си с доставчици, които се придържат към индустриалните стандарти, подчертава жизненоважното значение на създаването на споделени стандарти на национално ниво, както и изграждане на съгласуваност на стандартите между различните пазари. Увеличаването на сътрудничеството между националните организации на IAB може да изиграе съществена роля, като улесни членовете да навигират и да се придържат към най-добрите практики за дигитална реклама както на национално, така и на международно ниво“.

IAB BULGARIA

НОВИНИ