fbpx
Research Image

IAB Bulgaria изпрати официално становище във връзка с намалелите реални потребители в представените данни от Gemius България за месец май 2021 г.

IAB Bulgaria изпрати официално становище във връзка с намалелите реални потребители в представените данни от Gemius България за месец май 2021 г., което можете да прочетете тук: 

До: г-н Марчин Пери, Председател на Управителния съвет, Гемиус

Г-жа Марта Сулкевич, главен директор по растежа, Гемиус

Г-жа Анета Вебер, оперативен служител, Гемиус

Г-н Веселин Ангелов, мениджър за България и Северна Македония, Гемиус  България

Относно: Данните от месец май 2021 г., представени от Gemius България, и индикация за значителен спад на реалните потребители в по-голямата част от измерения български пазар.

Уважаеми г-н Пери,

IAB България е организация на дигиталната индустрия, ангажирана с изграждането на устойчиво бъдеще за дигиталната екосистема в България. Правим това като обединяваме индустрията чрез нашите членове, включително медии, агенции, технологични компании и рекламодатели.

Една от ключовите основи за изграждане на доверие в местната дигитална екосистема са унифицираните данни, на които може да разчита целият пазар. Бихме искали да насочим вниманието Ви към актуален проблем относно данните за май 2021 г., представени от Гемиус България, с молба да се предприемат незабавни действия.

Забелязахме, че данните от месец май 2021, показват значителен спад на потребителите в България. При внимателно разглеждане установихме, че данните за общия брой потребители на интернет, е значително променен за месец май 2021 (по-долу приложената графика):

gemius may 2021

Данните показват повече от 300 000 души по-малко реални потребители в сравнение с предния месец (- 7.5%), след дълъг период на близки резултати (Декември 2019 – Април 2021). Този значителен спад показва „месечен резултат с отрицателен растеж“, в период, считан за много силен за целия пазар.

Този факти засяга директно нивото на доверие към локалните медии от страна на рекламодателите. Нещо повече в контекста на пазар, където приблизително 70% от инвестициите в дигитална реклама са насочени към глобални играчи.

Друга страна на проблема, върху която бихме искали да наблегнем, е фактът, че броят на реалните потребители, докладван от Gemius, е бизнес метрика за много медии. Тези данни се наблюдават внимателно от много стейкхолдъри – мениджъри, собственици и инвеститори. Така медиите са в позиция да обяснят на своите акционери, че спадът на реалните потребители е всъщност резултат от корекция в базата, използвана от Gemius България. Подобно обяснение в средата на бизнес година, във времена на възстановяване на пазара е абсолютно неприемливо.

Трябва да отбележим, че в случай на такава рязка промяна, очакваме:

  • Предвидимост – всички заинтересовани страни, които ще бъдат обект на въздействие, трябва да бъдат информирани предварително (минимум 3 месеца преди промяната)
  • Навременно планиране – такава промяна не трябва да се прилага в средата на бизнес годината

Някои от нашите членове вече са алармирали  локалния офис на Gemius за тази така внезапна и ненавременна промяна, за която не получихме никаква информация. Доколкото ни е известно, това се дължи на нов проект, по който се работи.

Категорично заявяваме, че ситуацията е напълно неприемлива, особено за услуги, за които целият местен пазар плаща и на които разчита като единна метрика.

Тази промяна в броя потребители е още по-необоснована  предвид факта, че тази година има планирано преброяване на населението, на чиято база много статистически справки ще бъдат коригирани.

Това са аргументите за нашето искане:

  • Да се преизчислят данните за месец май 2021, за да осигури съпоставимост с предишни периоди.
  • Да се отложат всякакви изменения в базата на реалните потребители до началото на 2022г.
  • Като цяло услугата Gemius да бъде предоставяна по предсказуем, информиран и навременен начин.

Очакваме с нетърпение да получим Вашия отговор и бъдещите стъпки за действие по отношение на нашето искане.

 

С уважение,

Николай Бойков

Председател на Управителния съвет на IAB България

 

PDF копие на становището можете да свалите от ТУК

IAB BULGARIA

НОВИНИ