fbpx
Research Image

90% от видео рекламата във Facebook остава невидяна. Каква е истинската стойност на рекламата в социалната платформа?

Нов доклад на IAB Bulgaria показва истинската видимост и реалната стойност на рекламите във Facebook и Instagram.

  • Видимостта (viewability) на рекламите с изображение във Facebook е едва 50%, а едва 12% от рекламите с видео, се считат за видяни.
  • В Instagram рекламите с изображение имат видимост от около 37% и респективно 11% за видео рекламите.
  • Едва 8% от видео рекламите във Facebook са били гледани за 3 непрекъснати секунди.
  • 95% от рекламните импресии излъчени в YouTube са били видими, а 93% са били с включен звук
  • При българските медии, средно 86% от излъчените видео реклами се считат за видяни
  • Видимостта на видео рекламата в български сайтове, изцяло предназначени за видео съдържание, е над 92%, но когато една реклама се показва във видео плейър, който е поставен (ембеднат) в текстово съдържание, видимостта пада на 78%

Целия доклад може да намерите на: https://iabbg.net/research/istinskata-tsena-na-reklamata-vav-facebook-research/

Допълнителни пояснения и дефиниции:

Докладът бе изготвен от Кристин Стоянов, член на УС и председател на комисията за иновации и тенденции на IAB Bulgaria, Executive Director на Metric DS, дигитална агенция, част от Ogilvy Group, член на IAB Bulgaria.

Според AdEx рипорта на IAB Bulgaria през 2020 г. са инвестирани 40.7 мил. лева. във Facebook.

За целите на доклада бяха използвани данни от незавимиси източници MOAT и Integral Ad Science. Бяха анализирани близо половин милиард рекламни импресии, излъчени във Facebook и Instagram в България между януари 2019 г. април 2021 г.

В допълнение бяха анализирани 32 милиона рекламни импресии в YouTube и 36 милиона рекламни импресии в Български медии с видео съдържание.

Под “видимост” се взима предвид метриката viewability по стандарта на MRC (Media Rating Council).

За да се счита за видяна (viewable) поне 50% от пикселите на изображението трябва да са били на екран за минимум една непрекъсната секунда. За видео реклама дефиницията е, че 50% от пикселите трябва да са били на екран за минимум две непрекъснати секунди.

Доклада използва данни от кампании реализирани в newsfeed/feed в Instagram и Facebook. Това са двете площадки с най-голям процент от инвентара на двете социални медии.

 

Данните от YouTubе и локалните медии са за т.нар. in-stream реклама, която излиза преди, повреме или след видеото, което потребителят е избрал да гледа. Netinfo, bTV Group, Sportal Media Group и Gameloft

 

MOAT (собственост на Oracle) и Integral Ad Science са две от най-използваните независими платформи в света за измерване и одитиране на рекламни кампании.

IAB BULGARIA

НОВИНИ