fbpx
Research Image

Internet projector 2024: Изследване на онлайн поведението на потребителите в България

От IAB Bulgaria, заедно с Talk Online Panel, проведохме представително изследване на онлайн поведението на потребителите в България през 2024 година – Internet Projector. Проучването следва една и съща методология във всяка вълна, а това за 2023-та може да намерите тук. Изследването чертава интересни тенденции за развитието на цифровата култура в страната като за него са участвали 1013 респонденти от цялата страна на възраст между 15 и 75 години и период на тереннта работа е юли-август 2024.

Основното наблюдение е устойчивост на практиките на ползване и дейностите в интернет на българите. Няма съществени изменения спрямо предходната година. Изводът е – вече не можем да очакваме съществена динамика в навиците и практиките на ползване на интернет в България (ако не се случи нещо неочаквано), за разлика от първите години на бурно развитие на медията. Сега потребителите имат установени навици и практики, които се променят бавно и това изисква време.

Една от важните тенденции, които се запазват, показва, че времето прекарано в Интернет е около два пъти повече от времето, прекарано в гледане на телевизия (не телевизия онлайн). Друго интересно наблюдение е, че от онлайн населението на страната, по-висок дял не гледат традиционна телевизия (вкл. кабелна, ефирна) – 7%, докато тези, които не влизат в социални мрежи са едва 3%. И освен това, по-висок дал от тази група не слуша традиционно радио въобще (26%), отколкото тези, които не гледат стрийминг видео и филми (20%).

Над 70% от хората следват инфлуенсъри/известни личности в социалните мрежи, като този дял нараства значимо спрямо 2023 година. Това е една от тенденциите, които наблюдаваме в това изследване. Но въпреки ръста на следване, довериeто към този канал на информация остава ниско.

Относно източниците на консумация на новини, се забелязва, че практически равен дял от респондентите научават новините в социалните мрежи, отколкото от новинарски сайтове, като при това, макар и да има леко увеличение през 2024 година на тези, които посочват новинарските сайтове. Реално изводът тук е, че хората ползват и двата канала за научаване на новини, те се допълват.

През 2024 година се наблюдава спад в делът на респондентите, за които изкуственият интелект повишава риска от злоупотреба с лични данни. Сякаш има известно успокоение сред хората, че нищо лошо (поне засега) не се случва, макар и вече AI да навлиза в много сфери.

Единствената социална мрежа, която увеличава потребителите си е TikTok. Като това увеличение не е за сметка на потребителите на други мрежи (поне не и от големите такива). Ако един човек ползва една социална мрежа, то влизането му в друга не означава, че той ще спре да ползва и старата едновременно.

Цялото проучване можете да изтеглите по-долу.