27% е ръстът на онлайн рекламата в Бъгария

На 30-ти март се проведе годишният форум на IAB Bulgaria (Interactive Advertising Bureau). Форумът представя тенденциите и посоките на развитие в онлайн пазара и изнася данните от проучването AdEx 2016 за пазара на дигитална реклама в страната.

Лектори на събитието бяха топ мениджъри от компании като Google, Yeildbird (Agora), Smart AdServer, Ernst&Young, Glaxo Smith Kline и др. Сред водешите теми, които бяха разгледани, бяха еворпейската директива за лични данни, най-новите тенденции в програматик и RTB рекламата, синхронизирането на телевизионни и онлайн видео реклами и влиянието на потребителските навици и поведение върху онлайн бизнеса.

2017-та очакваме да бъде поредната година с двуцифрен ръст за онлайн пазара, но не трябва да подценяваме предизвикателствата като съхранението на лични данни, фалшивите новини и блокирането на реклами, каза при откриването на Форума Христо Христов, председател на IAB Bulgaria. Обединяването ни като индустрия ще ни осигури по-добра платформа в преодоляването на тези предизвикателства, допълни още председателят на IAB.

Един от най-очакваните акценти на Форума бе обяваването на данните от проучването AdEx 2016. Според него пазарът на онлайн реклама в България продължава да расте, а нетните приходи за 2016г. са 87,1 млн. лв., което спрямо 2015г. е ръст от 27%.

AdEx 2016 бе представено от Чавдар Димов, лидер на групата проучвания в IAB Bulgaria. Според изнесените от Димов данни най-голям дял от общите нетни приходи за интернет реклама продължава да държи дисплей рекламата с 25%, като през 2016г. тя се изравнява с рекламата във Facebook.

През 2016 година най-голямо увеличение наблюдаваме при мобилната реклама, която е нараснала с 85%, но е с все още ниски нива на фона на общия приход и е генерирала 2,69 милиона лева.

Инвестициите във видео реклама на локалния пазар са се увеличили със 7% и това е генерирало 6,8 милиона лева нетни приходи.

Взети заедно, Facebook, Google търсенето и YouTube рекламата формират 58% от българския пазар на онлайн реклама – ръст с три пункта спрямо предходната година.

На IAB Forum беше представена и класацията Топ 100 рекламодатели в интернет за 2016 г. на анализаторската компания ИПСОС, която изготвя индекса за IAB България. Проучването включва брутните рекламни бюджети, инвестирани в български медии. Според данните с най-голям дял инвестиции в онлайн реклама са потребителските стоки с 40%, а най-големият рекламодател са Procter&Gamble. На второ и на трето място са съответно Zagorka и Mondelez