IAB Forum 2016 – Digital Run

изтеглен файлНа IAB Forum бяха представени данни и тенденции за онлайн бизнеса в България през 2015 г.

Събитието мина под надслов Digital Run и посрещна над 300 души, които имат отношение към дигиталния бизнес и развитието му в страната и са представители на медии, агенции и рекламодатели.

На шестото издание на Националния форум на дигиталната индустрия в България бе представено очакваното от всички проучване AdEx 2015.

То показа, че нетният обем, който включва и данни за бюджетите за Google („Гугъл“) и Facebook („Фейсбук“) е близо 62 млн., което значи ръст над 20% (35% се държат от локалните медии, а 65% са при Google и Facebook).

Най-високият обем се пада на дисплей рекламата (без мобилна и видео дисплей реклама), като приходите там възлизат на 16,88 млн. лв., а преди година са били за 16,26 млн. лв.

Сериозен ръст има при видео рекламата, стана ясно от проучването, като за 2015 г. приходите са били близо 4.7 мнл. лв., сравнени с 3 млн. през 2014 г.event pic 7

Промяна има и по отношение на видовете топ рекламодатели. За разлика от миналата година, сега най-много в дигитална реклама инвестират не компаниите от финансовия сектор, а тези от сектора на потребителските стоки (такава от години е тенденцията в телевизионната реклама, бел. ред.).

На компании от сектора за потребителски стоки се падат 35% от общите онлайн рекламни разходи, докато на тези от финансовия сектор – 24%. Следват телекомите с 15-процентен дял, търговията на дребно (11%), автомобилите и развлекателния бизнес и медиите с по 6%.

Най-голям ръст по отношение на разходите си за дигитална реклама отчита “Мото Пфое“, „Витаслим“ и „Нестле“, а с най-сериозен спад са „Литекс Моторс“, „Метро“ и „Бенчмарк“.

Сред един от най-големите рекламодатели се нарежда и Министерство на транспорта.