Приходите от мобилна реклама в света се удвояват

През 2013 г. приходите от мобилна реклама в световен мащаб достигат €14,6 млрд. ($19,3 млрд.), което представлява почти 100% ръст спрямо предходната година, сочат данни на IAB Европа, IAB и IHS

Латинска Америка показва най-висок ръст (215%) спрямо същия период на миналата година, пазарът на мобилна реклама в Северна Америка расте със 122%, този в Европа – с 90%

IAB Европа, Центърът за съвършенство за мобилна реклама на IAB и IHS Technology оповестиха днес последните данни за световните приходи от мобилна реклама, които показват изключителен ръст от 92% до €14,6 млрд. ($19,3 млрд.) през 2013 г. спрямо € 7,6 млрд. ($10,1 млрд.) през 2012 г., потвърждаващ приемането на мобилната реклама като съществен елемент от маркетинговия инструментариум.

Мобилната дисплей реклама регистрира най-голям ръст (123.4%), следвана от мобилното търсене (92.1%) – показатели, дължащи се основно на увеличаващото се проникване на умни устройства и наличието на достъпни планове с включен трафик на данни, които захранват търсенето в движение. Рекламата чрез съобщения (messaging) бележи скромен ръст от 19,4%, дължащ се на предлагането на услугата не само от оператори, а и от алтернативни платформи.

Търсенето продължава да е водещият сегмент по отношение на приходите с дял от 48.9% в общите инвестиции в мобилна реклама в световен мащаб през 2013 г. с €7,1 млрд. ($9,5 млрд.), следвана от дисплей рекламата с дял от 41.5% или €6 млрд. ($8 млрд.) и рекламата чрез съобщения с дял от 9,6% или €1,4 млрд. ($ 1,9 млрд).

Разпределението на приходите по региони за 2013 г. е следното:

  • Северна Америка: 41.9% (€6,1 млрд. / $8,1 млрд.);
  • Азиатско-тихоокеански регион: 38.9% (€5,67 млрд. / $7,53 млрд.);
  • Европа: 17.3% (€2,52 млрд. / $3,35 млрд.);
  • Близък Изток и Африка: 1.2% (€170 млн. / $225 млн.);
  • Латинска Америка: 0.7% (€109 млн. / $144 млн.).

Ръстът спрямо предходната година е повсеместен, като Латинска Америка води с изключителните 215%. Северна Америка и Европа също регистрират сериозен ръст.

  • Латинска Америка – 215%;
  • Северна Америка – 122%;
  • Европа – 90%;
  • Азиатско-тихоокеански регион – 69%;
  • Близкия Изток и Африка – 45%.

“Проучването подчертава значението и утвърждаването на мобилния маркетингов канал както в Европа, така и в световен мащаб”, заяви Таунсенд Фийхан, главен изпълнителен директор на IAB Европа. “Бизнесите от всякакъв размер са в състояние да ангажират клиентите си чрез мобилния канал и показват реална възможност, от която могат да се възползват издателите. Въпреки това, много издатели трябва да усъвършенстват своите стратегии за мобилна реклама и да развият съответните умения, тъй като ръстът на пазара е резултат основно на увеличаването на рекламата в приложения и на естествената реклама, докато осигуряването на качествена аудитория в голям мащаб за постигане на видим ефект на кампанията е все още процес в развитие на някои пазари. ”

“Тези данни отразяват нарастващата важност на мобилния маркетинг като неизменна част от маркетинговия микс”, сподели Анна Багър, вицепрезидент на IAB и генерален мениджър на Центъра за съвършенство за мобилна реклама. “Тъй като мобилните рекламни кампании стават все по-лесни за планиране, създаване, купуване и измерване – в голяма степен благодарение на programmatic – това ефективно стимулира растежа на рекламния пазар за мобилна дисплей реклама. Този впечатляващ ръст на мобилната реклама е безспорно явление в световен мащаб. ”

“Данните за световните приходи от мобилна реклама за 2013 г. показват, че растежът се задвижва от разнообразен спектър от фактори”, сподели Даниел Кнап, директор “Изследвания на рекламния пазар” в IHS и автор на доклада. “Развитията в областта на маркетинговите технологии подобриха таргетирането и измерването на мобилната реклама, а консолидацията на пазара улесни допълнително достигането до голяма аудитория. Най-напредналите в технологично отношение пазари, както и тези, на които приходите от мобилна реклама са концентирани в по-малко играчи, харчат над средното ниво през 2013 г. Растящото проникване на умни устройства увеличава адресируемата аудитория и води със себе си преминаването от реклама чрез съобщения към дисплей формати, въпреки че рекламата чрез съобщения остава силна на развиващите се пазари. Растящото потребление на мобилни услуги променя и мисленето на маркетолозите. Все по-често мобилната среда се възприема като самостоятелна среда, която възнаграждава изоставянето на десктоп базираните маркетингови стратегии и замяната им с нови творчески, тактически и стратегически подходи. ”

Можете да изтеглите пълния доклад тук от сайта на IAB.