IAB Европа лансира Brand Builders – комплект рекламни формати, осигуряващи оптимален потенциал за брандинг кампаниите

„Brand Builders” е част от рамката на IAB Европа за Brand Advertising – поредица от инициативи, насочени към конвергиране на дигиталната и традиционната медийна среда и съвместими с програми в глобален мащаб. Рамката има за цел да привлече бранд инвестиции в дигиталните медии.

На 20 март 2014 г. в Брюксел IAB Европа лансира Brand Builders, комплект от шест препоръчителни рекламни формата, предлагащи нова брандинг среда на рекламодателите.

С цел по-добро разбиране на настоящото многообразие от рекламни формати на европейския пазар IAB Европа проведе проучването Brand Advertising Formats, което събра мненията на над 300 мениджъри в онлайн медии, агенции и мрежи от цяла Европа. Проучването открои най-широко използваните понастоящем рекламни формати заедно с онези, на които се предрича светло бъдеще. Същевременно то разкри, че част от търсените рекламни формати са в противоречие с предлаганите такива. Това откритие позволи на IAB Европа да създаде най-добрия по рода си комплект рекламни формати – Brand Builders.

В комплекта са включени статични и динамични рекламни формати, за да се предложи разнообразие на рекламодателите в техните кампании.

Статични рекламни формати:

1. 300×600 Halfpage (статичен, размер IAB US Rising Stars)
2. 728×90 + 160×600 Wallpaper (статичен)
3. 728×410 Landscape (статичен, нов размер, 16:9)
Динамични рекламни формати:

4. 300×250 → 728×410 Expandable Rectangle (float/slide 16:9)
5. 728×90 → 728×410 Expandable Leaderboard (float/slide,16:9)
6. 160×600 → 300×600 Expandable Skyscraper (float/slide)
Форматите в Brand Builders имат само един нормативен елемент – размерът в пиксели, а останалото следва да се реши от рекламодателя или креативната агенция. Това позволява в рамката на IAB Европа за Brand Advertising да бъдат използвани техническите спецификации за подобни по размер формати, като например включените в IAB Rising Stars и BVDW Premium Ad.

„Ключова характеристика на комплекта е предлагането на размер 16:9 (x410), съвместим с телевизионния екран, като целта е да се направи по-лесно рекламирането в телевизия и в дигитална среда. Включването на такъв формат позволява на комплекта да поддържа вградена видео реклама. Ускорявайки увеличаването на качествения инвентар с висока добавена стойност за големи рекламодатели, IAB Европа се подготвя за предвиждания растеж на програмираното изкупуване на дигитална премиум реклама”, каза Карим Аттиа, главен изпълнителен директор на nugg.ad и председател на комисията за Brand Advertising към IAB Европа.

Създаването на „Brand Builders” представлява първият елемент от рамката на IAB Европа за Brand Advertising, ръководена от комисията за Brand Advertising и нейната работна група за рекламни формати. Във втората фаза на инициативата форматите ще се детайлизират, като резултатите ще бъдат представени по време на Interact 2014 (www.interctcongress.eu). Събитието, което ще се проведе на 20-21 май в Париж, ще събере на едно място представители на дигиталната рекламна индустрия от цяла Европа.

Следващите дейsтвия на работната група за рекламни формати ще бъдат фокусирани върху мобилните in-page и in-stream рекламни формати.

Вторият приоритет на комисията за Brand Advertising са метриките и ключовите показатели за изпълнение, разбирането на които ще спомогне за привличането на дългосрочни бранд инвестиции в дигиталните медии. Новосформирана работна група ще има за цел да идентифицира съвместими с инициативи в глобален мащаб тенденции в Европа в това отношение. Проучването Metrics and KPIs е активно към момента и представители на български медийни групо може да се включат в него на https://www.surveymonkey.com/s/metricsandkpis.